SZC logo

VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

OM kód: 203065 | 2600 Vác Brusznyai Árpád u. 1.

Intézmény logo

VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BOCSKAI ISTVÁN KOLLÉGIUM

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Kollégium története

Történet

Kollégiumunk rövid története

 

Intézményünk múltja az 1950-es évekig nyúlik vissza. A Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium jogelődjeként 1950. augusztus 15-én alakult meg a Váci Állami Gimnázium Ipari Gimnáziumának általános gépészeti tagozata 21. számú Általános Gépészeti Technikum névvel. A gimnázium és a hozzá tartozó – eleinte diákotthon, a későbbiekben kollégium - a Piarista Rend váci épületeiben kapott helyet a Konstantin téren.

Az egyházi ingatlanok visszaadását biztosító törvény közvetlenül érintette az intézményt. 1992-ben a kollégiumi épület egy része visszakerült a piarista szerzetesrend tulajdonába. A kollégium teljes kiköltöztetése jelenlegi helyére, a Szérűskertbe, - az 1950-től 1990-ig laktanyaként funkcionáló épületek átalakítását követően -, két év alatt több lépcsőben, fokozatosan valósult meg, végül 1995. januárjában foglalta el jelenlegi helyét.

2003-tól Vác város szérűskerti iskolaközpontjának létrejöttével a partner középiskolák társintézményeként működik, 200 férőhellyel, szerves részét képezve az iskolacentrum életének. Az addig csak fiúknak otthont adó kollégium a megszűnt Karacs Teréz Kollégium lány tanulóinak átvételétől működik koedukáltan.

Amikor 2015. július 1-jén a Boronkay György Műszaki Szakközépiskolát, Gimnáziumot a Nemzetgazdasági Minisztérium vette fenntartásba, kollégiumunk még egy tanév erejéig maradt továbbra is KLIK fenntartás alatt: önálló intézményként, új névvel - Bocskai István Kollégium.

2016-tól napjainkig a Váci Szakképzési Centrum fenntartásába került az intézmény az önállóság meghagyása mellett. Ekkor a VSZC Király Endre Szakközépiskola megszűnt kollégiumi tagintézményének diákjai is kollégiumunkhoz csatlakoztak.

Tanulóink nagy része Pest- és Nógrád megyei lakos, de az ország távolabbi részéből is érkeznek intézményünkbe diákok. Számukra teremtjük meg a tanulmányaik sikeres elvégzéséhez szükséges feltételeket.

Kollégiumunk fél évszázadot meghaladó története során sok változást, átalakulást megélt. Szellemisége, pedagógiai értékrendje, melyet mindig a gyermekközpontúság, szeretetteljes légkör, nyugodt kiszámíthatóság jellemzett, ma is vállalható.

 


Partnereink

SZC logo

VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM


VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BOCSKAI ISTVÁN KOLLÉGIUM

2600 Vác Brusznyai Árpád u. 1.

Telefon: +36 27 317 938

E-mail: bocskaikollegium@gmail.com

OM azonosító: 203065


2024VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BOCSKAI ISTVÁN KOLLÉGIUM