A végzősök búcsúztatója 2020-ban

Ahogy ilyenkor lenni szokott, úgy most nem lehet!

A búcsúztató szövege 2020-ban, a koronavírus idején készült, a nevelőtestület és a kollégium dolgozói nevében. Készítette Orbán Ákos nevelőtanár.

Kedves most elballagó kollégistáink!

Rendhagyó módon kell idén elbúcsúzni tőletek.
Nem lesz ünnepi díszvacsora a kolesz ebédlőben, az üresen kongó falakat nem fogja díszíteni semmi. Az ilyenkor szokásos beszédeket sem mondja el senki. Búcsúírások kerülnek fel a kollégium honlapjára, az általatok beküldött fotókból készült videóval, elismerésekkel és a tablótokkal együtt.
 

A szó elszáll, az írás megmarad. Ezért ez a búcsúzó sem lehet olyan, mintha azon az estén hangzana el egyszer.

Váratlanul kellett költöznötök haza és elhagyni a kollégiumot március idusán. Hirtelen, egyik pillanatról a másikra szakadt meg valami. A tanév menete, ezzel együtt a vasárnapi vagy hétfői visszaérkezések, a pénteki hazautazások sora. Megszakadt a látható dolgok menete. Ezidáig soha nem tapasztalt módon, egy kórokozó vetett véget a normális kerékvágásnak a kollégium, az iskola falain belül és kívül, szerte a világban.

Az érettségi vizsgák sem lesznek olyanok, mint korábban.
De nektek ezek között a körülmények között is a maximumra törekedve kell megbirkóznotok az írásbeli feladatokkal. És mi hisszük, megismerve titeket a kollégiumban elöltött évek alatt, hogy kivétel nélkül valamennyien helyt fogtok állni. De ehhez azért még oda kell tenni magatokat a finisben. És akkor büszkén, akár maszkkal az arcotokon léphettek be a vizsgára.
Sok év múlva, a most nehéznek tűnő feladatokra már emlékezni sem fogtok. Csak arra, hogy igen, mi voltunk azok a fiatalok, akik egykor a koronavírus világjárvány idején nyomtuk le az érettségit és mentünk tovább.

De van valami, ami szintén láthatatlan, mint a vírus.
De ez a valami nem elválaszt, összeköt titeket, minket. Benneteket, diákokat egymással, velünk, nevelőtanáraitokkal, a kollégium valamennyi dolgozójával. Ez pedig a koleszban eltöltött közös idő. Nektek ez a fiatalságotok idejére esett, annak is egy pici szeletét jelenti. Lesznek, akik több, de olyanok is, akik kevesebb szeretettel fognak visszagondolni ezekre a koleszos évekre. De abban biztosak lehettek, hogy SZERETETTEL fogtok emlékezni. Ez tapasztalat.

Mi a rendkívüli körülmények között, sok sikert kívánva búcsúztatunk benneteket!
Ti pedig többszörösen ismeretlen és nehéz helyzetben kezditek meg a középiskola utáni, kihívásokkal teli életeteket. Az életnek azt a  szakaszát, amihez mi már nem tudunk többet hozzátenni. Az már megtörtént az itteni évek alatt, mi úgy hisszük, úgy reméljük.
 

Vagy talán mégis adhatunk egy pár apróságot.

Fogadjátok olyan szeretettel a feltöltött anyagokat, mint ahogyan azt az alábbi szerzők megírták, elkészítettük.

  • A végzősök nevében búcsúzik Biszák Aletta  és ballagási beszédet írt  Baráz Dávid is.
  • A kollégiumban maradók részéről Kaluzsa Panna intéz hozzátok búcsúztató szavakat.
  • A tablót, ami most talán nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését, mert az ő képe nem olyan jó, mert nem a megfelelő helyen van, vagy, mert...
    (Ez esetben ne a kollégium nevelőtestületére haragudjatok, csak egy nevelőtanárra, akitől a tabló ilyetén megvalósításának - képek és fotóalanyok nélküli - ötlete és ez a búcsúztató származik.)

De évek múlva, ha bejöttök a Bocskai Kollégiumba, megkereshetitek, bekeretezve fog lógni a többi mellett a falon. 

Az itt maradó dolgozóknak, de leginkább a csoportvezető tanáraitoknak a folyosókon ballagva, évek múltán is, a tablókon lévő fotókról ti fogtok eszükbe jutni. Nem csak egy kép lesztek a tucatnyi másik között. A gyámoltalan szecskákból, csintalan tizedikesek, féktelen tizenegyedikes és útra kész gyönyörű lányok és fiúk fognak megelevenedni a lelki szemeik előtt.

Keressétek meg  azt a nevelőtanárt is, aki egykor nem adott, vagy éppen akkor is adott kilépő kártyát, amikor nem érdemeltétek meg. Mert, ha még itt lesz a kollégiumban, örömmel és szeretettel fogjátok együtt feleveníteni a színes tabló alatt a múlt eseményeit.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, majdnem úgy lesz most is!

A végzős búcsúztató végéhez közeledve a kollégiumi évek alatt tanúsított közösségi munkájáért a KIVÁLÓ KOLLÉGISTA, illetve NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET-et érdemelt tanulókat jutalmazzuk. 

KIVÁLÓ KOLLÉGISTÁINK
Kormány Réka, Baráz Dávid 

Oklevelet és egy-egy könyvutalványt kapnak.

NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET
Biszák AlettaSzelcsik Anna, Demeter Ádám, Kostyál Bálint,
Rusznák Balázs
Az oklevél mellé szintén könyvutalvány a jutalmuk.

És végül, az általatok beküldött fotókból készített diaporáma vetítésre kerülhet sor, amit idén otthon lehet megtekinteni.

A búcsúztató utolsó momentumaként minden évben egy kicsit vicces, de mégis kedves gesztussal az ARANY FILCTOLL DÍJ átadásával értékeljük  egy NEVELŐTANÁR munkáját.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

KÖSZÖNJÜK a szerzőknek a búcsúbeszédeket,
Horváth  Balázsnak a tabló kivitelezést, DTP munkát,
Nagy László nevelőtanárnak a diákok által beküldött képekből készített videót!