Koronavírus

Egy 24 éves sportoló elmesélte

élete legrosszabb félóráját a vlv.hu-nak adott interjújában.


Fotó: vacisport.hu

„Ezután életem legrosszabb félórája következett. Borzalmas fájdalmat éreztem a mellkasomban és a hátamban egyszerre, valamennyi levegővételnél, minden egyes mozdulatnál. Folyt rólam a víz, mint egy erős kondiedzés után és már beszélni sem tudtam. Sajnos az is bekövetkezett, hogy elkezdtem fulladni, semmilyen módon nem kaptam levegőt. Örök hála az ápolóknak, nővéreknek, akik villámgyorsan rendbe tettek, s elkezdték egy orrszondával adagolni belém az oxigént.”

A cikket itt lehet elolvasni: a vlv.hu oldalán.

"Ami egyet ér, az érhet minden embert!"
Seneca

Koronavírus intézkedési terv és házirend kiegészítés

Az alábbiak frissítve: 2020.09. hónapban, illetve 2020.10.05-én.

A VSZC Bocskai István Kollégium koronavírus miatti járványügyi készültség alatt alkalmazandó eljárásrendjéről Intézkedési terv_Bocskai 1. sz. módosítása (hatályos 2020.10.01-től visszavonásig),
a készültség ideje alatti időszakra vonatkozó Házirend kiegészítés "Házirend kiegészítés Covid" a címekre kattintva olvshatóak.
A dokumentumokban foglaltak szigorú betartását kérjük miden érintettől.

(A pdf állományok megnyitásához szükséges egy ingyenesen innen letölthető alkalmazás

Kiegészítés a beköltözéssel kapcsolatos információkhoz

 

Tisztelt Szülők, beköltözésre váró Diákok!

A 2020. augusztus 24-én honlapunkon közzétett, beköltözéssel kapcsolatos információkat az alábbiakkal egészítjük ki:

- Kérjük, lázas, hőemelkedéses állapotban senki ne induljon útnak!
- Minden nevelőtanár igyekezett a szobabeosztás elkészítésekor az egyéni igényeket figyelembe venni. Előfordulhat, hogy nem sikerül mindenki kérését érvényesíteni, ezért kérjük, a beköltözés során ilyen jellegű kérésekkel ne hátráltassák annak zökkenőmentességét. Amennyiben mód van rá, a tanév során igyekszünk az igényeknek megfelelő módosításokat elvégezni.

- A menza ügyintéző tájékoztatása szerint azok a tanulók, akik az elmúlt tanévben már kötöttek gyermekétkeztetési megállapodást Vác Város Gazdasági Hivatalával és nem voltak jogosultak térítési díj kedvezményre, nem kaptak kitöltendő dokumentumokat.

- A tanév folyamán az étkezéssel kapcsolatban kérjük, a lemondásokkal a menza ügyintézőhöz, észrevételeikkel Vác Város Gazdasági Hivatalához forduljanak.

- A járványügyi készültség miatt kiadott intézkedési tervnek megfelelően nyilatkozatot kérünk a diákok háziorvosának személyéről és elérhetőségeiről. A nyilatkozatot kitöltve kérjük a beköltözéskor a többi dokumentummal együtt leadni.

- Jelen helyzetben intézményünknek a megszokott rendtől eltérően kell működnie. Emiatt házirendünket kiegészítéssel módosítani volt szükséges.

Nevelőtanáraink legkésőbb a mai napon a fentieket elektronikus levélben is elküldik. A levélben a Gazdasági Hivatal elérhetőségeit, az említett nyilatkozatot és a házirend kiegészítés kivonatát mellékeljük.

Vác, 2020. augusztus 28.

Tumann Péter
igazgatóhelyettes

Beköltözés 2020.08.31.

Tisztelt Szülők, beköltözésre váró Kollégisták!

A felvételi határozatokkal kiküldött beköltözési tájékoztatótól eltérően a kollégiumba történő beköltözés 2020. augusztus 31. hétfőn 14 00 -19 00 óráig lehetséges.

A 18 00 órától tervezett szülői értekezlet elmarad.

Kérjük, a beköltöző diákokkal a nagyobb zsúfoltság elkerülése érdekében legfeljebb egy kísérő érkezzen.
Felsőbb évesek – ha lehetséges – kísérő nélkül jöjjenek.

Az épületben tanulócsoportonként egyszerre 4 kísérő tartózkodhat legfeljebb 15 perc időtartamban, a többiek a bejárat előtt várakozzanak. A beköltözés idején a kísérők viseljenek szájmaszkot és tartsanak legalább 1,5 méter védőtávolságot.

Kérjük továbbá, hogy a beköltözési idő csökkentése érdekében mindenki csak a legszükségesebb, egy hétre elégséges felszereléssel és hűteni való élelmiszerrel érkezzen, a többi holmit a hétvégéről történő visszaérkezések alkalmával, apránként hozzák be (nem zárható ki annak lehetősége, hogy a járványhelyzet romlása esetén ismét ideiglenesen ki kell költözni a kollégiumból). Biztonság kedvéért minden diák a hétre hozzon magával legalább két szájmaszkot és kézfertőtlenítő szert.

A szobabeosztással kapcsolatban keressék a nevelőtanáraikat előzetes egyeztetés céljából legkésőbb augusztus 26. szerda estig (a csoportvezető nevelőtanárok augusztus 25-én e-mailben felveszik a kapcsolatot a hozzájuk beosztott diákokkal).

Akik úgy gondolják, hogy jelen helyzetben nem tartják biztonságosnak a beköltözést, haladéktalanul értesítsék a kollégiumot szándékukról a megadott elérhetőségeinken.

Kérjük, kövessék nyomon a VSZC Bocskai István Kollégium honlapján /www.bocskaikollegium.hu/ az esetleges változásokat.

Vác, 2020. augusztus 24.

Tumann Péter
igazgatóhelyettes

Kollégiumi felvétel a 2020-2021. tanévre

A felvétel a 2020-2021. tanévre kollégiumunk „Felvételi eljárás rendje” c. dokumentumban foglaltaknak megfelelően zajlik (https://drive.google.com/file/d/1I5c3yNVlJT2jfI9dHlOMUHyrHp9P5sCj/view).

A rendkívüli járványügyi helyzet miatt, a jelentkezések beadásánál eltekintünk a személyes megjelenéstől, az alábbiak szerint kérjük eljuttatni részünkre:

- Váci székhelyű iskolában jogviszonnyal rendelkezők:
1. Ha a 2019-2020. tanévben kollégista volt kollégiumunkban: az elektronikusan kitöltött felvételi jelentkezési lapot küldje a tumann.peter@bocskaikollegium.hu e-mail címre.  Határidő: június 15.
2. Leendő kilencedikesek és azok a felsőbb évfolyamosok, akik a 2019-2020. tanévben nem voltak kollégisták kollégiumunkban: iskolájukba történő beiratkozást követően az 1. pontban leírtak szerint. Határidő: június 30.
3. Az érettségi utáni, nappali rendszerű szakképzésben résztvevők az iskolai beiratkozást követően az 1. pontban leírtak szerint. Határidő: folyamatos.

- A nem váci székhelyű iskolába járók („régi” és új jelentkezők is!): az 1. pont szerint járjanak el.
Amennyiben a váci székhelyű iskolákban jogviszonyban álló tanulók számára az elhelyezés  biztosított, akkor az ő felvételükre is sor kerülhet. Határidő: június 30.

A felvételi kérelem nyomtatvány (Felvételi kérelem 2020. 06. 04..doc) az alábbi linken található:
https://drive.google.com/file/d/1SncITXlo5qsHjdnDrZK1f9Yrp_jPzIj0/view?usp=sharing

A beérkezett felvételi kérelmek elbírálása után a felvételi határozatokról 2020. július közepéig értesítjük a jelentkezőket.

Vác, 2020. május 19.

Tumann Péter
tagintézmény-vezető helyettes

Érettségi előtt álló kollégista diákjaink figyelmébe!

Azok számára, akik az érettségi írásbelik időszakában (2020. május 4-8., illetve szakmai tárgyak időpontjaiban) a vizsga napjának reggelén nem tudják megoldani, hogy időben az iskolában legyenek, lehetőség van a kollégiumi ellátás igénybevételére.
Erről korábban minden érintettet elektronikus levélben értesítettünk.

Kérjük, minél hamarabb jelezni az elhelyezési igényt (határidő: 2020. április 27. hétfő), mert aki határidőig nem tudatja szándékát, nem léphet be a kollégiumba!  Az időszakra vonatkozó rendkívüli szabályokat minden jelentkezőhöz e-mailben eljuttatjuk.

Vác, 2020. április 23.

Tumann Péter
tagintézmény-vezető helyettes

2020. április 2. Tájékoztatás

Tisztelt Szülők, kedves Kollégisták!

A kijárási korlátozás bevezetését követően a kollégiumba belépni az ott dolgozókon kívül csak hivatalos ügyek intézése céljából, egyesével lehet.

Kérjük, a kollégiumban maradt személyes tárgyakért a kijárási korlátozás feloldása után jöjjenek.

A megszokott munkamenet visszaállításáig a kollégiumban a hét első munkanapján 08.00 órától a hétutolsó munkanapján 16.00 óráig tartunk ügyeletet.

Ez idő alatt kérdéseikkel forduljanak hozzánk telefonon (+3627317938), vagy e-mailben (bocskaikollegium@gmail.com); illetve továbbra is kísérjék figyelemmel honlapunkat (www.bocskaikollegium.hu).

A tavaszi szünet ideje alatt a kollégium zárva tart! (első napja 04.09. csütörtök, utolsó napja 04.14. kedd)

Vác, 2020. április 2.

Tumanné Horváth Judit
tagintézmény-vezető

"Használjuk ki az Y-ok kaméleon mivoltját."

Mit kezdjünk a fiatalokkal? Nemes Orsolya TEDxDanubia előadása.

Milyen furcsa lehet megélni az Y és Z generáció tagjainak a koronavírussal kapcsolatban (leginkább?) a kijárási, utazási korlátozásokat.
De talán ők azok, akik sokat segíthetnek a négy fal közé szorult (internettel épp ismerkedő) idősebbeknek!

(Erről leveleztem egy diákommal, közben akadtam rá Nemes Orsolya TED előadására. Érdemes megnézni. A szerkesztő megjegyzése.)

Az előadás végén az összegzés és a cikk címének választott mondat "Használjuk ki az Y-ok kaméleon mivoltját." teljesen egybecseng Christopher McDougall alábbi mondataival.

Kell egy falka, ami összetart. Szükséged van azokra a 64, 65 éves öregekre, akik már hosszú ideje csinálják ezt hogy tudják, melyik antilopot érdemes megpróbálni elkapni. A csorda szétszóródik, majd megint összegyűlik. Azok a tapasztalt nyomkeresők ott kell hogy legyenek a falkában. Nem lehetnek 10 mérfölddel lemaradva. Ott kell hogy legyenek a nők és a gyerekek is mivel a két időszak, amikor a legnagyobb hasznod származik az állati fehérjéből, az amikor gyereket vársz, és amikor fejlődő kiskorú vagy. Nincs értelme ott állni egy halott antiloppal, amikor azok, akik meg akarják enni, 50 mérföldre vannak. Nekik a fakában kell maradni. Szükséged van azokra a 27 éves tagokra az erejük teljében készen az ölésre, és ott van szükséged a tinédzserekre aki éppen tanulják az egész mesterséget. A falka együtt marad.

A futásra születtünk? című TED előadás itt megnézhető magyar képaláírással is!

Ha több TED előadásra is kíváncsi vagy, klikk a  cimkére >
vagy látogass el a TED oldalára.

Oldalak