Diáktoll

A "Diáktoll" rovatba kerülő írásokat különösebb változtatás nélkül adjuk közre, de Tóth Judit tanárő (rovatvezető) lektorálása után kerülhetnek ki a honlapra.
A 2019.09.01. utáni cikkek a hatályos VSZC GDPR szabályzatának meglelelően.

Mi is az a callanetics?

Molnár Anna elmondja

Az idei tanévben indult először kollégiumunkban a callanetics szakkör.
Ez egy mélyizom-erősítő torna, ami első hallásra egyszerűnek és lazának tűnik, de ha jól csinálja az ember, egyáltalán nem az. Na jó, persze sok gyakorlás után igazán kifizetődő és már a mozdulatsorok is könnyebben mennek. Ekkor lehet emelni a gyakorlatok számát. Turóczy Zsuzsanna tanárnő minden kedden este 7-kor átviszi kis csapatunkat a Boronkayba, hogy kellően átmozgassuk magunkat.
Ez egy hosszú nap után nagyon jól esik. Nem az a lényeg, hogy nagy mozdulatokat csináljunk. Minél kisebb az elmozdulás, annál jobban dolgoznak az izmok. Vannak egyéni és páros feladatok, melyek a reflexeket is fejlesztik.
A cirka egy órás szakkör nagyon hamar eltelik, és mire kettőt pislogunk, már a befejező nyújtógyakorlatoknál tartunk. Szerintem nagyon hasznos ez a szakkör, és az idő ezzel a társasággal nagyon gyorsan elrepül.
 

A szakkörön készült képek itt.

Farsang

Molnár Anna írása

Hagyományainkhoz híven, mint minden évben, idén is megrendezésre került a farsang. Ezúttal 2020. február 18-án.

Vacsora után a kollégium apraja-nagyja az ebédlőben gyülekezett, és kíváncsian várta mit tartogat az idei előadás.
A szereplők közül két csoportos produkciót és egy egyéni beöltözést díjazott a zsűri. 
Az egyik csapat 60-as évekbeli zenékre igen látványos tánccal készült, míg a másik díjazott társaság az óvodás emlékekhez repített vissza bennünket.
A legjobb egyéni jelmezötlet gazdája egy vendég lány (Borsos Bogi - a szerk. megjegyzése) volt, aki démonnak öltözve egy kisebb műsorral is készült. Ez többeket meglepett, de annál nagyobb hatást gyakorolt a közönségre.
Végül a többség által legjobban várt meglepetésprodukció következett.
A kollégium nevelőtanárai western előadással lepték meg a diákságot, majd a tánc végén mi is csatlakozhattunk hozzájuk a ráadásban. 

Egy klassz napot zártunk ezzel a délutánnal, ami szerintem sokaknak egy szép emlék marad.

Szavalóverseny

Koór Ferenc írása

Harmincegy éve már annak, hogy január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Az eredeti példány tanúsága szerint ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát.
Itt, a kollégiumban már több éve hagyomány, hogy szavalóversennyel emlékezünk meg erről a napról.
A megmérettetésen a jelenlegi szervező,Turóczy Zsuzsanna tanárnő; a verseny megrendezésének ötletgazdája, Csereklyéné Korpos Erzsébet - nyugdíjba vonult nevelőtanárunk - és Álmosné Fehér Marianna a VSZC Király Endre Szakgimnáziumának nevelési igazgatóhelyettese – magyar szakos tanár – alkotta a zsűrit.
Idén is sok lelkes kollégista vett részt az egyre népszerűbbé váló versenyen. Voltak néhányan, akik bizonytalan szövegtudással érkeztek, de ők az előadásmódjukkal ellensúlyozták botlásaikat. Összességében mindenki ügyesen szerepelt, a katarzis nem maradt el.
Az értékelés ideje alatt a szervezők frissítővel kedveskedtek a verseny résztvevőinek. A legnépszerűbb költő Ady Endre volt, de feltűnt Romhányi és Wass Albert is. Rusznák Balázs 12. évfolyamos tanuló tanuló saját verssel készült, ő különdíjas lett. Az első helyezést Varju Emese érte el, Csépai Anna lett a második, Szőllősi Szelina és Demeter Ádám pedig a harmadik helyezett. Gratulálunk nekik!

Fekete lyukak


Fotó: MARK GARLICK / AFP/Science Photo Library

A cikk szerzője: Molnár Márton

"Az éjszakai égbolt látványa mindig foglalkoztatta az emberiség képzeletét és kíváncsiságát. A mennyország korai ábrázolásait olyan objektumok alkotják, melyek különböző módon verik vissza a csillagok fényét. Az emberek az ég felé néztek, hogy megtalálják a helyes útirányt, és"...

Karácsony a kollégiumban

Szombati Emese írása

Szép szokásnak és hagyománynak eleget téve, idén is együtt ünnepelte a kollégium a Karácsonyt. December 19.-én egy szép karácsonyi műsort tekintettünk meg közösen a Boronkay dísztermében. A műsort kollégiumunk legfiatalabbjai adták, akiket Kiss Mátyás kísért zongorán, így még színesebbé téve ezt az estét. A kollégiumba visszaérve ünnepi vacsora várt mindenkit. Meghitt hangulatban telt el az este.
Másnap mindenki hazautazott, és otthon a családjával töltötte az ünnepeket. Nálunk minden a megszokott rendben zajlott le, csodás hangulatban. Sok időt töltöttem a családommal és a pihenéssel, és minden olyan dologgal, ami nem a tanuláshoz tartozik. Gyorsan eltelt a szünidő, és remélem a diáktársaimnak is nagyon jól telt el a szabadidő.
 

Oldalak