Diáktoll

Erről szól a konyhaszakkör

Molnár Anna írása

Kollégiumunkban minden évben szakkörök széles skálájából választhatunk.

Jómagam a konyhai főzőszakkört (Konyha-kert-praktikák a szerk. megjegyzése) részesítem előnyben már sokadik éve.

E délutáni foglakozás igen népszerűvé vált az idei év elején. Mikor jelentkezni kellett, ki mit szeretne csinálni, mi áll legközelebb érdeklődési köréhez nagyon nagy számban érkeztek jelentkezők. Féltem is, hogy nem kerülök be, de szerencsémre tagja lehettem a kis létszámú csoportnak. Sajnálatos módon a konyha nem olyan nagy, hogy sokan elférjenek benne, így szakkörünkben mindössze csak tízen vagyunk. B.Dorina, D.Eszter, H.Emese, K.Panna Sára, L.Lejla, P.Dóra, S.Vivien, Sz.Zsófia, Sz.Szelina, valamint én.

Foglalkozásunk témái évszakok szerint változnak. Szeptemberben a kerti munka részesül előnyben. A kert rendbetétele, a virágok átültetése. Karácsony közeledtével már az ünnepi asztalra kerülő mézeskalácsokat kezdjük el készíteni. Egyik héten a tésztát, másik héten a sütést, következő alkalommal pedig a díszítést csináljuk. Ezeket mind a kollégista társaink kapják a szentestei vacsora mellé apró kis ajándéknak. Mielőtt beköszönt a jó idő, sütiket, különböző egytálételeket, leveseket és különféle finom ételeket sütünk, főzünk. Minden egyes alkalommal megbeszéljük, miket szeretnénk készíteni, kinek mi a szíve vágya. Sokszor saját receptet is hozunk, olyankor egyedi, helyi különlegességeket csinálunk.

Azt is meg szoktuk beszélni, ki mit sütött, főzött a hétvégén vagy nagyobb szünetekben. Személyes tapasztalatainkat, valamint Tanárnőnk, Tumanné Horváth Judit tanácsait is szívesen hallgatjuk és fogadjuk meg.
A szakkör által egyre több érdekes dologgal ismerkedünk meg, bővülnek tapasztalataink és kedvünk is gyarapszik afelé, hogy bátran lassan mi is egymagunk készítsük el a vasárnapi ebédet.

Molnár Anna írása
 

Ha érdekel a Konyha-kert-praktikák szakkör tevékenysége, figyeld és klikkelj a Konyha-kert-praktikák cimkére!

Bulizik a világ!

Molnár Marci írása

De miért éppen december 31-én?

A december 31-január 1. időpontok XIII. Gergely pápa idején, 1572-1585 között kerültek a köztudatba. A pápa ugyanis bevezette a napév szerinti időszámítást, amelyet Itáliában, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban azonnal alkalmazni is kezdtek.

Magyarországon 1587-ben, Németországban viszont csak 1699-ben járultak hozzá a használatához. Maga a szilveszter kifejezés egy újabb pápához, I. Szilveszterhez köthető. Az időpont azonban még nem volt biztos; volt, hogy december 24-én, de olyan eset is akadt, hogy január 6-án tartották az óév utolsó napját. 1691-ben érte el az óév-újév mostani, végleges formáját egy újabb pápának, XII. Incének köszönhetően.

2019

Az egész világon Szamoa ünnepeli először az újévet. Közép-Európai idő szerint itt kb. 11 óra körül múlik el a régi év. Utolsóként 24 órával később Hawaii ünnepel.

Az újév első kisbabái: éjfél után 8 perccel, Miskolcon született idén az ország első kisbabája, tudatta az MTI. A kislány 47 centiméterrel és 2350 grammal jött világra, és a Vanda nevet kapta. A fővárosban, a Honvédkórházban 2 óra 55 perckor született az első gyermek. A kislány, aki a Vilma nevet kapta, 54 centiméterrel és 3870 grammal jött világra.

Sokan tesznek újév első napján ígéreteket a következő évvel kapcsolatban. Vannak, akik megtartják, vannak, akik nem. De egy biztos: Akárhol is éri az embereket az újév, abban mindenhol egyetértés van, hogy ekkor ünnepelni kell! Ki csendesen, ki petárdákkal és tűzijátékokkal űzi el az óévben elszenvedett történéseket, hogy január 1-jén viszonylag tiszta lappal nyisson.

Molnár Marci írása

Advent készülete a Karácsony lelke

Baráz Dávid írása

A mai világban mind a Karácsony, mind az adventi időszak eléggé elcsépelt.
Sokan azt gondolják, hogy ez az időszak a család és a szeretet ünnepe. Többek között
ezek is fontosak, de a Karácsony valójában Isten emberré lettének, Jézus Krisztus
születésének ünnepe.
Az adventi időszak, lelkünk felkészítése erre az ünnepre. Ez alatt a 4 hét alatt
lenne időnk átgondolni az egész évben történeteket, jót és rosszat, mindent, ami
segített, illetve ami hátráltatott minket az év során. Mindezek után át kell értékelnünk,
hogy mit akarunk, mit nem szeretnénk átvinni magunkkal az új évre.
A legtöbb család, ha az év többi részén nem is, ezen az ünnepen elmegy a
templomba. Együtt töltik az estét egy közös vacsora keretei között, majd megtörténik a
legtöbb kultúrában jelen lévő ajándékozás. Ilyenkor az emberek szíve általában
lágyabb. Adakozunk, a házak díszítettek, kellemes ünnepeket kívánunk
ismerőseinknek, rokonainkat meglátogatjuk. Ezek adják a tipikus karácsonyi
hangulatot.
De ne feledkezzünk meg magunkról sem!
„Hisz kinek milyen a készülete, olyan az ünnepe is.”

Baráz Dávid