Bulizik a világ!

Molnár Marci írása

De miért éppen december 31-én?

A december 31-január 1. időpontok XIII. Gergely pápa idején, 1572-1585 között kerültek a köztudatba. A pápa ugyanis bevezette a napév szerinti időszámítást, amelyet Itáliában, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban azonnal alkalmazni is kezdtek.

Magyarországon 1587-ben, Németországban viszont csak 1699-ben járultak hozzá a használatához. Maga a szilveszter kifejezés egy újabb pápához, I. Szilveszterhez köthető. Az időpont azonban még nem volt biztos; volt, hogy december 24-én, de olyan eset is akadt, hogy január 6-án tartották az óév utolsó napját. 1691-ben érte el az óév-újév mostani, végleges formáját egy újabb pápának, XII. Incének köszönhetően.

2019

Az egész világon Szamoa ünnepeli először az újévet. Közép-Európai idő szerint itt kb. 11 óra körül múlik el a régi év. Utolsóként 24 órával később Hawaii ünnepel.

Az újév első kisbabái: éjfél után 8 perccel, Miskolcon született idén az ország első kisbabája, tudatta az MTI. A kislány 47 centiméterrel és 2350 grammal jött világra, és a Vanda nevet kapta. A fővárosban, a Honvédkórházban 2 óra 55 perckor született az első gyermek. A kislány, aki a Vilma nevet kapta, 54 centiméterrel és 3870 grammal jött világra.

Sokan tesznek újév első napján ígéreteket a következő évvel kapcsolatban. Vannak, akik megtartják, vannak, akik nem. De egy biztos: Akárhol is éri az embereket az újév, abban mindenhol egyetértés van, hogy ekkor ünnepelni kell! Ki csendesen, ki petárdákkal és tűzijátékokkal űzi el az óévben elszenvedett történéseket, hogy január 1-jén viszonylag tiszta lappal nyisson.